Japonské akcie opět zpevnily, stále těží ze slabého kurzu jenu

21.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. listopadu (ČTK) - Japonské akcie se dnes vrátily k růstu, který zahájily už před týdnem a mírným poklesem přerušily pouze v úterý. Trh stále těží ze slábnoucího kurzu jenu, který pomáhá exportérům. Očekává se, že nová vláda bude tlačit na centrální banku, aby víc uvolnila měnovou politiku, a pomohla tak skoncovat s deflačním prostředím.

Hlavní index Nikkei 225 vzrostl o 79,88 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,87 procenta na hodnotě 9222,52 bodu. Dostal se tak na zhruba dvouměsíční maximum. Širší index Topix přidal 0,65 procenta a uzavřel na 767,01 bodu.

Investoři měli zájem o tradiční exportní zástupce, což jsou hlavně velké automobilky. Vzhůru se tak vydaly akcie firem jako je Toyota Motor, které si připsaly 2,2 procenta, vzhůru se ale vydaly také akcie konkurentů jako je Honda Motor a Nissan Motor.

V Japonsku se budou 16. prosince konat volby, v nichž má velké šance na úspěch opoziční Liberálnědemokratická strana. Pokud uspěje, pak v čele příští japonské vlády velmi pravděpodobně stane expremiér Šinzó Abe. Právě ten se zasazuje o to, aby centrální banka zavedla co nejvolnější měnovou politiku včetně záporných sazeb.

Na devizových trzích se dál snižoval kurz japonského jenu, který je vůči dolaru nejníže za sedm měsíců. Oslabilo ale také euro, které tak reagovalo na kolaps jednání ministrů financí eurozóny o uvolnění další části finanční pomoci Řecku. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble řekl, že se bude znovu jednat v pondělí.

Euro k dolaru odepsalo 0,5 procenta na 1,2748 USD, a směřuje tak ke zhruba dvouměsíčnímu minimu 1,2661 USD, kde bylo minulý týden. Vrátilo by se tak do těsné blízkosti hodnot, kde bylo začátkem září, když prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi oznamoval, že banka zahajuje nový program Outright Monetary Transactions (OMT).

Dolar k jenu vystoupil až na 81,98 JPY, kde byl naposledy v dubnu. Jeho kurz se nakonec ustálil kolem 81,86 JPY, což byl proti hodnotám v USA růst asi o 0,2 procenta. Euro k jenu zpevnilo na více než půlroční maximum 105,07 JPY a v době, kdy končilo obchodování na akciové burze v Tokiu, se prodávalo za 104,40 JPY. To byl nárůst o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK