Zahraniční obchod Japonska již čtvrtý měsíc za sebou v deficitu

21.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. listopadu (ČTK) - Bilance zahraničního obchodu Japonska skončila v říjnu již čtvrtým měsícem za sebou v deficitu a vývoz ze země klesl pátý měsíc za sebou. Mohly za to diplomatický spor s Čínou a evropská dluhové krize. Schodek činil 549 miliard jenů (133,1 miliardy Kč), což byl nejhorší údaj pro tento měsíc od roku 1979. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo japonské ministerstvo financí. Zpráva je dalším signálem toho, že japonská ekonomika se propadá do recese.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali schodek jen 360 miliard JPY. Vývoz v říjnu klesl meziročně o 6,5 procenta na 5,150 bilionu jenů. Hodnota zboží a služeb dovezených do země se snížila o 1,6 procenta na 5,699 bilionu jenů.

Japonsko roky vykazovalo obrovský obchodní přebytek, který často vedl ke sporům se Spojenými státy. v loňském roce se však japonský obchod propadl do deficitu, protože země přesunula více výroby do zahraničí a čelí větší konkurenci od dalších asijských zemí, jako Jižní Korea, Tchaj-wan a Čína. Dopad na vývoz má také silný jen, zvláště na automobilky a výrobce elektroniky, kteří vyrábějí podstatnou část produkce určené na vývoz v Japonsku. V letošním roce Japonsko zatím vykázalo měsíční deficit každý měsíc kromě února a června.

Bilanci obchodu také ovlivňuje růst dovozu paliva, protože země po loňském neštěstí v elektrárně Fukušima zavřela téměř všechny své jaderné elektrárny. V říjnu sice dovoz ropy klesl o 24,5 procenta, dovoz zkapalněného zemního plynu ale vzrostl o 8,3 procenta a uhlí o pět procent.

Vývoz do zemí západní Evropy se v říjnu propadl o 23,5 procenta. Vývoz do Číny klesl o 11,6 procenta. Obchod s Čínou ovlivnil spor o kontrolu nad některými ostrovy v Čínském moři, který vyústil v Číně k protijaponským protestům a bojkotu zboží z Japonska. Naopak vývoz do USA stoupl o 3,1 procenta.

Slabší byl vývoz aut, televizorů i audio-vizuální techniky. Vývoz aut klesl o 12,4 procenta, z toho do Číny až o 82 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK