Obce na Sokolovsku odmítají zvýšení ceny tepla od ČEZ

21.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sokolov 21. listopadu (ČTK) - Sokolov a další obce a města, která odebírají teplo z elektrárny ČEZ v Tisové na Sokolovsku, odmítly návrh na zvýšení ceny tepla pro příští rok. Podle návrhu ČEZ má teplo zdražit o téměř šest procent, bez započítání DPH z 322 korun na 341 za gigajoule. To je podle obcí bezdůvodně moc. ČEZ ale navýšení zdůvodňuje jednak inflací, ale zejména poklesem spotřeby, která s sebou přináší nárůst fixních nákladů, řekl dnes ČTK mluvčí ČEZ pro západní Čech Martin Sobotka.

Podle místostarosty Sokolova Karla Jakobce (ODS) se obce domnívají, že zdražení nad rámec inflace není nezbytné. "Cena uhlí zůstává v posledních letech stále stejná. Cena tepla z elektrárny se ale rok od roku navyšuje," řekl dnes ČTK Jakobec.

Výsledná cena pro konečné odběratele je ještě podstatně vyšší. Letos například v Sokolově platili lidé za teplo 537 korun včetně DPH, z toho tvořila cena tepla z elektrárny 367 korun, zbytek byly náklady distributorů, v Sokolově například městské společnosti Sokolovská bytová. Při zdražení tepla z Tisové o šest procent by cena zřejmě přesáhla 570 korun, protože kromě zdražení tepla má zvýšit o jedno procento i DPH.

Rozdíl v ceně tepla z elektrárny a konečné ceně pro distributory je podle obcí dán správou a investicemi do rozvodů tepla v obcích. Podle Jakobce se přitom města snaží vlastní podíl na ceně snižovat. Zatímco ještě v roce 1998 tvořil podíl Sokolovské bytové na konečné ceně tepla 40 procent, letos je to už jen 31,6 procenta. "Prostě vykrýváme z vlastních zdrojů, aby nárůst ceny nebyl tak velký," uvedl Jakobec.

Podle Sobotky ale v minulosti výroba elektřiny dotovala ceny tepla. To se nyní ČEZ snaží postupně narovnávat. "Do nákladů je třeba započítat i investice, například na potrubí do Habartova za 21 milionů. Hlavní podíl na navýšení má ale pokles spotřeby. Zatímco letos očekáváme odběr 690 TJ, pro příští rok čekáme jen 677 TJ," vysvětlil Sobotka.

Pokud se obce s městy na Sokolovsku nedohodnou, bude muset nárůst ceny schválit Energetický regulační úřad. To ale může trvat měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK