Španělsko podle centrální banky možná nesplní rozpočtové cíle

21.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 21. listopadu (ČTK) - Španělská ekonomika zatím nejeví žádné známky oživení a vláda kvůli pokračující hospodářské recesi možná nebude schopna snížit rozpočtový deficit v letošním a příštím roce tak, jak plánovala. Uvedl to dnes guvernér španělské centrální banky Luis María Linde.

"Proces změn ve španělské ekonomice dosáhl citlivého bodu, ve kterém stále čekáme na zlepšení hospodářské aktivity a tvorby pracovních míst," řekl guvernér v projevu k parlamentu. Dodal, že hospodářské vyhlídky pro příštích několik čtvrtletí nejsou příznivé.

Linde nicméně upozornil, že ekonomiku by měly podpořit vládní reformy zahrnující zvýšení flexibility trhu práce. Předpověděl, že Španělsko do roku 2014 získá zpět téměř všechnu konkurenceschopnost ztracenou v letech 1998 až 2008.

Španělsko hodlá v letošním roce snížit rozpočtový schodek na 6,3 procenta hrubého domácího produktu z loňských více než devíti procent. V příštím roce by měl deficit podle vládních plánů klesnout na 4,5 procenta HDP, napsala agentura Reuters.

Španělská vláda očekává v příštím roce pokles ekonomiky o 0,5 procenta. Většina ekonomů ze soukromého sektoru však počítá s propadem o 1,5 procenta. "Dosažení (rozpočtových) cílů stanovených pro rok 2013 může být ohroženo, pokud daňové příjmy zasáhne slabší než předpokládaná ekonomická aktivita," uvedl Linde.

Španělský hrubý domácí produkt se v letošním třetím čtvrtletí snížil o 0,3 procenta. Zaznamenal tak již pátý mezičtvrtletní pokles za sebou. Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se ve třetím čtvrtletí vyšplhala na rekordních 25 procent.

Španělsko se nachází již ve druhé hospodářské recesi za poslední tři roky. Na zemi se nyní soustředí velká pozornost finančních trhů, které čekají, zda tamní vláda předloží žádost o pomoc se splácením svých dluhů. Žádost by vedla k nákupům španělských dluhopisů Evropskou centrální bankou (ECB).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK