Společnost Mondi propustí v papírně v Č.Budějovicích asi 80 lidí

21.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 19. listopadu (ČTK) - Jihoafrická papírenská společnost Mondi, jež před několika dny koupila českobudějovický závod Duropack Bupak Obaly, dnes začala zaměstnancům rozdávat výpovědi. Rozhodla se ukončit jednu ze součástí podniku - závod na výrobu papíru pro produkci vlnité lepenky. Většina ze zaměstnanců si od změny majitele slibovala prosperitu, teď někteří skončí na úřadu práce. Podnik má 200 zaměstnanců, uzavření části výroby se dotkne asi 80 z nich. Podle Vladimíra Brablece z českobudějovického úřadu práce se jedná o největší hromadné propouštění v regionu za poslední roky.

"Pracoval jsem tady 16 let, šťastnej z toho nejsem, ale věšet se tady nebudu," řekl ČTK devětatřicetiletý zaměstnanec, který se dnes při vyjednávání dohodl na odchodu k 31. prosinci. Podle něj se vedení firmy zachovalo solidně, dodrželo kolektivní smlouvu, lidem nabízí práci. Sám ještě žádnou jinou vyhlédnutou nemá. Patřil prý k realistům a tušil, že fabrika půjde ke dnu, že ji zavřou. "Většina lidí si myslela, že českobudějovická papírna je slepice, co jim snese zlaté vejce, teď jsou z propuštění v šoku. Starší lidi budou těžko práci shánět, skončí na podpoře," dodal.

Bývalý majitel, společnost Duropack loni utržila za prodej vlastních výrobků a služeb 831,474 milionu Kč, což je o zhruba 75 milionů více než v roce předchozím. Rok ukončila se ziskem 163,8 milionu korun, meziročně klesl o 50 milionů.

K rozhodnutí omezení části výroby v Českých Budějovicích podle vyjádření Mondi zaslaném ČTK, vedla nepříznivá situace na trhu, naopak se chce více zaměřit na výrobu vlnité lepenky. Mondi vlastní od roku 2000 největší českou papírnu ve Štětí na Litoměřicku a letos přibral českobudějovického výrobce vlnité lepenky Duropack Bupak. Akvizici za 125 milionů eur (asi 3,2 miliardy korun) začátkem listopadu povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Mondi dokončilo převzetí 5. listopadu a 19. centrála v Johannesburgu uvedla, že připravuje v Česku změny.

Zaměstnancům nové vedení v pondělí sdělilo, že papírenský stroj nesplňuje dnešní požadavky. Kvalitou ani ekonomicky není schopný konkurence. Na zostřený konkurenční boj na českém trhu už si v poslední výroční zprávě stěžovalo vedení bývalého majitele. Stoupající ceny surovin se výrobcům vlnité lepenky nepodařilo promítnout do konečných cen výrobků a ve druhé polovině roku naopak v důsledku klesajících cen surovin nastal agresivní tlak na snižování cen obalů.

"Společnost už na českobudějovickém úřadě práce propouštění oznámila, ale teprve po jednání s jednotlivými zaměstnanci, upřesní počet lidí, kteří budou novou práci hledat prostřednictvím úřadu práce," řekl ČTK Brablec. V současnosti je v kraji k dispozici 2542 volných míst, na jedno připadá deset uchazečů.

Jaroslava Mikešová jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK