Spotřebitelská důvěra v USA v listopadu stagnovala

21.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. listopadu (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v listopadu stagnovala kvůli nejistotě ohledně vyhlídek americké ekonomiky. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Souhrnný index důvěry spotřebitelů stoupl o pouhých 0,1 bodu na 82,7 bodu. Analytici přitom očekávali nárůst na 84,5 bodu. Dílčí index očekávání klesl o 1,4 bodu na 77,6 bodu. Ukazatel současných podmínek se naopak zvýšil o 2,6 bodu na 90,7 bodu.

Šéf průzkumu Richard Curtin upozornil na rostoucí nejistotu spotřebitelů ohledně budoucího vývoje daní a rozpočtových výdajů a obavy z neschopnosti politiků dohodnout se na vyřešení takzvaného fiskálního útesu. Tímto výrazem jsou označovány automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící na konci roku.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, protože se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity. Hospodářský růst v USA ve třetím čtvrtletí zrychlil na dvě procenta z 1,3 procenta v předchozích třech měsících.

pmh mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK