Polk: Celosvětový prodej aut příští rok stoupne o tři procenta

21.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Essen 21. listopadu (ČTK) - Celosvětový prodej osobních automobilů v příštím roce stoupne o tři procenta na více než 73 milionů vozů díky oživení poptávky v Severní Americe a pokračujícímu růstu v Asii. V západní Evropě však prodej opět klesne, takže se dostane na nejnižší úroveň za 20 let. Předpověděl to dnes podle časopisu Automobilwoche výzkumný institut R. L. Polk.

V letošním roce čeká institut nárůst světového prodeje o 7,6 procenta na téměř 71 milionů vozů. V západní Evropě však letos počítá s poklesem o osm procent na zhruba 11,75 milionu vozů. Napřesrok by se pak měl prodej snížit na 11,57 milionu vozů. "Západní Evropa vykáže pokles prodeje oproti roku 2012 a zaznamená nejslabší poptávku po osobních vozech za posledních 20 let," uvedl hlavní analytik institutu Ulrich Winzen.

Provozní ředitel francouzské automobilky Renault Carlos Tavares tento týden předpověděl, že celosvětový prodej automobilů navzdory současné stagnaci poptávky na evropském trhu do roku 2020 překročí 100 milionů vozů ročně. "Není zapotřebí si ohledně situace na automobilovém trhu zoufat, existuje tu rozsáhlý růstový potenciál. Musíme být ale schopni reagovat na změny, zejména na ty geografické," uvedl Tavares.

Automobilky nyní v Evropě uzavírají továrny a propouštějí tisíce zaměstnanců kvůli poklesu poptávky, který je důsledkem negativních dopadů dluhové krize v eurozóně na ekonomiku. Renault se podobně jako jeho konkurenti snaží kompenzovat slabou poptávku v Evropě expanzí na rozvíjejících se trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK