Akcie v USA díky příměří na Blízkém východě rostly, euro posílilo

22.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. listopadu (ČTK) - Akcie ve Spojených státech ve středu posílily a širší index Standard & Poor's 500 si připsal zisky čtvrtou seanci za sebou. Objem obchodování byl však před Dnem díkůvzdání velmi nízký. Investoři přivítali zprávu o příměří mezi Izraelem a Palestinou. Růst trhu však brzdí zprávy, že eurozóna se zatím nedohodla na uvolnění peněz pro Řecko.

V závěru obchodování index Dow Jones stoupl o 48,38 bodu, tedy 0,38 procenta, na 12.836,89 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 3,22 bodu, neboli 0,23 procenta, na 1391,03 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 9,87 bodu, čili 0,34 procenta, na 2926,55 bodu.

Americké trhy budou dnes zavřené kvůli státnímu svátku a v pátek se trhy zavřou dříve, již v 19:00 SEČ. Objem obchodování tak byl ve středu nízký. Na newyorské akciové burze bylo zobchodováno 4,76 miliardy akcií, průměrný letošní objem je přitom 6,5 miliardy akcií.

Investoři stále zůstávají obezřetní kvůli hrozbě fiskální krize v USA. Pokud se zákonodárci nestihnou do konce roku dohodnout jinak, začnou v USA od ledna platit výdajové škrty a vyšší daně, které by podle některých analytiků mohly stáhnout ekonomiku do recese.

Věřitelé se stále nedohodli na uvolnění dalších peněz ze záchranného úvěru pro Řecko. Znovu se o to pokusí v pondělí. Německo však naznačilo, že mezi věřiteli jsou velké rozdíly.

Izrael a radikální palestinské hnutí Hamas ovládající pásmo Gazy po osmi dnech vzájemného ostřelování uzavřely dohodu o příměří. Klid zbraní začal platit ve středu večer. Dohodu zprostředkovala egyptská diplomacie, kterou za úspěšné završení vyjednávání pochválily Spojené státy.

V pátek se zřejmě trhy zaměří na maloobchodní společnosti. Analytici se budou snažit zhodnotit, jak silná bude letošní předvánoční nákupní sezona, která obvykle startuje v pátek po Dni díkůvzdání, který je označován za černý pátek. Obchody v tento den nabízejí slevy a výhodné nákupy, aby přilákaly zákazníky. Ve středu index S&P 500 maloobchodního sektoru zpevnil o 0,6 procenta.

Euro ve středu posilovalo a vůči jenu se vyšplhalo až na nejvyšší hodnotu za šest a půl měsíce. Evropské měně pomohl komentář německé kancléřky, který posílil naději, že evropští představitelé se dohodnout na uvolnění peněz pro Řecko. Japonský jen pokračoval ve ztrátách kvůli údajům o vývozu a očekávání dalšího uvolnění měnové politiky japonskou centrální bankou.

Euro vůči dolaru stouplo o 0,1 procenta na 1,2826 USD a k jenu vzrostlo o 1,1 procenta na 105,87 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 1,05 procenta na 82,52 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK