Firma Pegas Nonwovens zvýšila za první tři čtvrtletí zisk o 9 pct

22.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Přední evropský výrobce netkaných textilií, znojemská firma Pegas Nonwovens, vykázal za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk 17,7 milionu eur (450,9 mil. Kč). Je to o 8,8 procenta víc než loni. Výnosy zvýšila o 11 procent na 140,2 milionu eur (3,57 mld Kč). Obě čísla jsou dána především díky vyššímu prodeji produkce, který zajistila nová výrobní linka uvedená do provozu ve druhé polovině loňského roku. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

 

Provozní ziskovost před odpisy, úroky a zdaněním, tedy EBITDA, činila za tři čtvrtletí 28,9 milionu eur (735,6 mil. Kč). "I tyto hodnoty jsou způsobeny náběhem nové výrobní linky, je to o 10,8 procenta více než loni. Meziroční srovnání bylo naopak negativně ovlivněno vyšším počtem dní pravidelné odstávky, nižší výrobou proti plánu a nárůstem cen elektrické energie," uvedl ve zprávě mluvčí Ondřej Kouřil.

Vyšší zisk než loni, v samotném třetím čtvrtletí dokonce o 57 procent, je způsoben nerealizovanými kurzovými rozdíly. "Ve třetím čtvrtletí činila EBITDA 11,3 milionu eur (287,6 mil. Kč), což bylo dáno nejen novou výrobní linkou, ale i poklesem cen polymerů," upozornil generální ředitel František Řezáč. "V celoročním výhledu už nyní můžeme tvrdit, že dosáhneme plánovaného ukazatele EBITDA, byť na spodní hranici předpokládaného rozpětí," doplnil.

Ve výhledu na příští rok Pegas očekává, že jeho výrobní kapacita bude opět vyprodána. A to i přesto, že významný zákazník Kimberly-Clark se letos na podzim rozhodl ukončit ve většině zemí střední a západní Evropy prodej dětských plen Huggies. "Celkovou kapacitu by měl v příštím roce podpořit náběh nové výrobní linky v Egyptě. Je to pro nás prioritní projekt a daří se naplňovat náročný časový harmonogram. Zahájení komerční výroby očekáváme v průběhu třetího čtvrtletí příštího roku," uvedl Řezáč. V současnosti znojemská firma zaměstnává přes 430 lidí.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK