Pražská burza stagnuje, padají energetické tituly

22.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne stagnovala, hlavní index PX si v 11:00 připisoval 0,04 procenta na 963,04 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Nadále ztrácely akcie ČEZ, o více než 3,5 procenta přišla těžební NWR. Většině ostatních akcií se naopak dařilo.

Mírný zisk je podle Jana Korba z Patria Direct výsledkem růstového posunu bankovních titulů. Erste Bank si dopoledne připsala třetinu procenta na 525 korun a Komerční banka dvě třetiny procenta na 3830 korun. Náladu na trzích podle Korba podpořily náznaky dohody evropských politiků ohledně způsobu pomoci Řecku a také lepší data o průmyslové aktivitě v Číně.

Naopak dále ztrácely akcie ČEZ, odepisovaly jedno a půl procenta k 652 korunám. Podle Korba se jedná o nejnižší úroveň od března 2009 a pokles může být výsledkem současného negativního technického trendu, vývoje celého energetického sektoru v Evropě a spekulací okolo prodeje elektrárenských aktiv a situaci v Albánii. V propadu pokračovaly také akcie NWR, oslabily o 3,6 procenta na 72 korun za kus. "Titul je nyní nejlevnější od dubna 2009," upozornil Korb.

Ostatní tituly spíše stagnují bez jednoznačnějšího směru. Podle Korba je dnes obecně aktivita utlumena absencí obchodování v USA, kde se kvůli oslavám Dnu díkuvzdání nebude obchodovat vůbec a v pátek jen ve zkráceném režimu.

Za zprávu dne pak Korb označil vývoj akcií technologické společnosti KIT digital, jejíž management oznámil výrazné nedostatky v účetních výkazech, které znehodnocují již oznámené výsledky. Firma podle Korba vypočítává dopady do svých financí a zvažuje vše včetně prodeje. Titul ve středu v poobochodní fázi na Wall Street spadl až o 76 procent. V Praze, kde byly jeho akcie staženy z hlavního trhu a od konce října se obchodují jen na vedlejším trhu Start, bylo obchodování kvůli nadlimitnímu pádu přerušeno již po poklesu o 9,5 procenta na 38,1 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK