Průmysl v eurozóně oživil, služby ale klesly nejníže za tři roky

22.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Průmyslová aktivita v eurozóně v listopadu oživila, v sektoru služeb se ale propadla nejníže za více než tři roky. Ukázaly to dnes údaje z anket u nákupních manažerů, které sestavila organizace Markit. Celkově eurozóna směřuje k nejhoršímu čtvrtletí od vrcholu ekonomické recese z počátku roku 2009, uvedla agentura Reuters.

 

Index aktivity zpracovatelského sektoru stoupl na 46,2 bodu z říjnových 45,4 bodu a byl nejvyšší od března. Index sektoru služeb ale klesl o 0,3 bodu na 45,7 bodu, minimum od července 2009. Souhrnný index obou sektorů stoupl o 0,1 na 45,8 bodu a zůstal hluboko pod hranicí 50 bodů, která vyznačuje předěl mezi poklesem a růstem aktivity.

Celkově indexy ukazují na to, že ekonomika eurozóny utrpí ve čtvrtém čtvrtletí pokles o 0,5 procenta, uvedla Markit. To by byl nejhlubší pokles od prvního čtvrtletí roku 2009. Ve třetím čtvrtletí se ekonomika eurozóny druhé čtvrtletí po sobě snížila o 0,1 procenta a propadla se tím do recese.

Nálada mezi podnikateli se přitom dál zhoršila. Index podnikatelských očekávání klesl proti říjnu o 0,7 bodu na 48,6 bodu a je zhruba pět bodů pod úrovní loňského listopadu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK