Summit EU do nejužšího vedení ECB zvolil Lucemburčana Mersche

23.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. listopadu (zpravodajové ČTK) - Španěla Josého Manuela Gonzálese-Párama v nejužším šestičlenném vedení Evropské centrální banky (ECB) nahradí od půlky prosince Lucemburčan Yves Mersch, jehož kandidaturu provázely v posledních měsících spory. Rozhodl o tom dnes summit Evropské unie, potvrdil informovaný diplomatický zdroj.

Šestičlenná výkonná rada je hlavním orgánem ECB. Mersch byl nominován už v létě, kdy se na něm shodla takzvaná euroskupina, tedy ministři financí eurozóny.

Proti lucemburskému kandidátovi se pak ale postavil Evropský parlament, jehož hlasování nicméně není pro členské státy závazné. Europoslanci proti němu nebyli kvůli jeho odborným znalostem a kvalifikaci, nýbrž kvůli tomu, že parlament požaduje větší zastoupení žen v evropských institucích.

Stalo se tak v době, kdy se v unii vášnivě debatovalo o tom, zda by měla či neměla Evropská komise přijít s návrhem na zavedení povinných kvót pro ženy ve vedení velkých evropských firem. V klíčových orgánech ECB není nyní žádná žena. Připravované návrhy komise už předem kritizovaly některé země, podle nichž by si o takovýchto otázkách měly státy rozhodovat samy.

Zvolení Mersche pak blokovalo také Španělsko, kterému se zase nelíbilo mimo jiné to, že se o tom mezi státy rozhodovalo formou písemné procedury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK