Volkswagen bude investovat v Číně během čtyř let 14 miliard eur

23.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 23. listopadu (ČTK) - Německá automobilová skupina Volkswagen bude investovat v Číně v příštích čtyřech letech 14 miliard eur (356 miliard Kč). Uvedl to v dnešním vydání listu China Daily čínský šéf Volkswagenu Jochem Heizmann. Do roku 2018 by výrobní kapacity Volkswagenu v Číně měly podle něj dosáhnout nejméně čtyř milionů automobilů ročně.

Volkswagen vyrábí v Číně automobily ve spolupráci s místními partnery SAIC Motor a FAW Group a nyní zde staví čtyři nové továrny. Počet zaměstnanců skupiny v Číně by se měl během tří až pěti let zvýšit z nynějších 50.000 na 85.000, uvedl Heizmann.

Za první tři čtvrtletí tohoto roku skupina, do níž patří i česká Škoda Auto, prodala na čínském trhu dva miliony vozů, o 18 procent více než ve stejném období loňského roku. Byl to dvojnásobný přírůstek proti tempu růstu celého čínského trhu, uvedla agentura Reuters.

Škoda začne příští rok v Číně vyrábět a prodávat modely Rapid a Yeti. Na svém nejdůležitějším odbytišti tak zvýší počet nabízených modelů na pět. Za prvních deset měsíců roku zde firma prodala 204.800 vozů, o 7,3 procenta meziročně více, uvedla automobilka ve čtvrtek.

Celosvětově Volkswagen podle analytiků v příštích pěti letech zvýší investice o 12 procent na rekordních 70 miliard eur (1,8 bilionu Kč). Nárůst investic do nových automobilů a továren by měl firmě pomoci získat vedoucí pozici na světovém automobilovém trhu. O investičních plánech pro období 2013 až 2017 bude dnes jednat dozorčí rada automobilky.

Volkswagen se do roku 2018 hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě a dostat se v odbytu nad devět milionů vozů. Z toho Škoda by měla do roku 2018 vyrábět 1,5 milionu aut ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK