Růst německé ekonomiky zpomalil kvůli vývozu a zásobám

23.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí mírně zpomalila růst a hrubý domácí produkt proti předešlému čtvrtletí stoupl o 0,2 procenta proti tempu 0,3 procenta v jarním čtvrtletí. Potvrdil to dnes spolkový statistický úřad, jehož podrobné údaje ukázaly, že růst oslabilo zpomalení vývozu a čerpání ze zásob.

 

Úřad rovněž potvrdil, že HDP v meziročním srovnání zvolnil růstové tempo na 0,4 procenta z 0,5 procenta ve druhém čtvrtletí. Ekonomové předpokládají, že recese v eurozóně na konci roku stáhne největší evropskou ekonomiku do záporných čísel, i když recesi, tedy dvěma čtvrtletím poklesu za sebou, by se Německo mělo vyhnout.

"V nejlepším případě může německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí stagnovat. Díky energickým krokům Evropské centrální banky a oživení růstu v Číně by ale pokles měl počátkem příštího roku odeznít," řekl agentuře Reuters Holger Schmieding z Berenger Bank.

Domácí poptávka ve třetím čtvrtletí zrychlila růst a bylo to patrné jak u soukromé, tak u veřejné spotřeby. Zlepšily se i kapitálové investice, jejichž příspěvek k HDP přestal být záporný.

Největší brzdou růstu bylo ve třetím čtvrtletí čerpání zásob, které ubralo z růstu HDP 0,3 procentního bodu. Zahraniční obchod přispěl k HDP 0,3 procentního bodu, to však bylo výrazně méně než ve druhém čtvrtletí, kdy jeho příspěvek k růstu dosáhl 0,7 procentního bodu. Růst vývozu se zpomalil na 1,4 procenta z tempa 3,3 procenta ve druhém čtvrtletí.

Německo až do letošního roku dopady krize v ostatních částech eurozóny příliš nepociťovalo. V roce 2010 růst německé ekonomiky dosáhl rekordních 4,2 procenta a loni ekonomika vzrostla o tři procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK