Kvůli lhůtám může změna DPH nastat později, upozorňují poradci

23.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česku reálně hrozí, že v jednom měsíci budou platit kvůli schvalování daňového balíčku různé sazby DPH. Upozornili na to daňoví poradci Pwc ČR. Podle nich je pravděpodobné, že kvůli legislativním termínům může na počátku ledna platit jednotná sazba daně z přidané hodnoty 17,5 procenta. Ta se pak během měsíce změní na plánovaných 15 a 21 procent. Vývoj záleží nyní na tom, jak prezident Václav Klaus využije 15denní lhůty na podpis schváleného daňového balíčku, který změnu sazeb zavádí.

 

Poslanecká sněmovna schválila daňový balíček se sazbami DPH 15 a 21 procent na počátku listopadu. Očekává se, že Sněmovna bude muset přehlasovat veto Senátu, a to zřejmě na schůzi těsně před Vánoci. Senát totiž podle svého předsedy Milana Štěcha (ČSSD) bude zákon projednávat 5. prosince. Pokud by prezident využil celé 15denní lhůty, zákony by nezačal platit od 1. ledna, i když je v něm tato lhůta striktně uvedena.

V takovém případě by i podle právníků museli obchodníci a firmy od ledna účtovat s již schválenou jednotnou sazbou DPH 17,5 procenta a teprve po účinnosti zákona přejit na sníženou 15procentní a základní 21procentní sazbu. "Taková situace ještě nikdy nenastala," upozornil ředitel v Daňovém a právním oddělení PwC ČR Martin Diviš.

Podle advokáta Ambruz & Dark/Deloitte Legal Radka Buršíka zákonodárci nemají možnost v daňovém balíčku jeho účinnost změnit. "Změna data účinnosti daňového balíčku by tak teoreticky mohla nastat pouze v případě, že by ke změně účinnosti došlo při jeho projednávání v Senátu a Poslanecká sněmovna by pak schválila daňový balíček ve verzi modifikované Senátem," uvedl.

V případě, že by balíček prezident podepsal až v lednu, nebo jej ponechal bez podpisu, musela by se jeho účinnost řídit zákonem o Sbírce zákonů. "Podle něj nabývají právní předpisy účinnosti patnáctým dnem po vyhlášení, pokud není stanovena účinnost pozdější. K účinnosti předcházející den vyhlášení se tedy nepřihlíží a účinnost daňového balíčku by nastala dle uvedeného obecného pravidla," uvedl Buršík. Pokud by byl daňový balíček publikován ve sbírce zákonů například 10. ledna 2013, nabyl by účinnosti 25. ledna 2013. "K žádné zpětné účinnosti, retroaktivitě, by tedy nemělo dojít," dodal.

Vláda si je možných komplikací vědoma. "Pevně doufám, že pan prezident dá přednost stabilitě před komplikacemi," uvedl již dříve v tisku ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Daňovým poradcům by nevadilo ani veto prezidenta. "Nejde o výši sazeb, ale především o to, že by bylo před koncem roku ohledně DPH jasno," vysvětlil Diviš.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK