Euro díky zprávám z Německa a Řecka posiluje

23.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. listopadu (ČTK) - Evropská měna na závěr týdne posiluje. Vůči dolaru stoupla nejvýše za tři týdny a k jenu za sedm měsíců. Euru pomohla naděje, že věřitelé Řecka již brzy schválí uvolnění dalších peněz ze slíbené pomoci. Náladu zlepšila také zpráva o podnikatelské důvěře v Německu.

V 17:00 SEČ euro vůči dolaru zpevnilo o 0,6 procenta na 1,2959 USD. Za poslední dva týdny si připsalo již dvě procenta. K jenu euro stouplo o 0,5 procenta na 106,76 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 82,38 JPY.

Podnikatelská nálada v Německu se v listopadu podle indexu ekonomického institut Ifo díky zesílení optimismu překvapivě zvýšila a zastavila šestiměsíční sérii zhoršování. Zpráva naznačila, že očekávaný útlum německé ekonomiky na konci roku bude jen krátký. Index Ifo se v říjnu po půlroce propadu dostal nejníže od února 2010 a analytici čekali, že dále klesne.

Řecko oznámilo, že Mezinárodní měnový fond souhlasil se zmírněním cíle na snížení dluhu země. To naznačuje, že věřitelé se přiblížili k dokončení dohody o uvolnění dalších peněz pro zadluženou zemi. Ministři financí eurozóny mají o uvolnění peněz jednat v pondělí.

Dolar za poslední dva týdny stoupl k jenu o téměř čtyři procenta. Jen oslabuje očekávání, že by nová japonská vláda, která vzejde z prosincových voleb, mohla začít nutit japonskou centrální banku k dalšímu výraznému uvolnění měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK