Ceny ropy díky statistice z Německa a protestům v Egyptě rostou

23.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes rostou a severomořská ropa Brent se dostala nad 111 dolarů za barel. Zpráva o zlepšení podnikatelské nálady v Německu pomohla zmírnit obavy o další vývoj poptávky v eurozóně a oslabila dolar. V Egyptě pak vypukly nové protesty.

Kolem 17:20 SEČ cena severomořské ropy Brent stoupla o 74 centů na 111,29 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 1,01 dolaru na 88,39 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

V Egyptě dnes pokračovaly nepokoje následující po čtvrtečním rozhodnutí hlavy státu posílit své pravomoci. Dnešní střety přívrženců a odpůrců egyptského prezidenta Muhammada Mursího v přinejmenším třech egyptských městech si vyžádaly nejméně 15 zraněných. Investoři se obávají, že napětí na Blízkém východě by mohlo narušit dodávky ropy.

Nálada německých podnikatelů se v listopadu podle nejnovější statistiky zlepšila a přerušila pokles, který trval šest měsíců. Analytici čekali další pokles důvěry. Zpráva posílila naději na zlepšení ekonomického vývoje v eurozóně, které by přineslo i vyšší poptávku po ropě.

Statistika z Německa spolu s nadějí na brzké uvolnění peněz z půjčky pro Řecko pomohly euru k růstu vůči dolaru, což rovněž přispívá ke zvyšování cen ropy. Slabší dolar zlevňuje ropu pro neamerické investory a jejich zájem o ropu tak roste.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 111,29 110,55 New York - Nymex WTI leden 88,39 87,38

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK