Akcie na pražské burze v týdnu mírně posílily o 0,7 procenta.

23.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně posílily a hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal 0,7 procenta na 976,9 bodu. Největší zisky zaznamenaly akcie opět developerské firmy Orco. Nejvýraznější ztráty postihly cenné papíry elektrárenské společnosti CME. Předchozí týden akcie klesly o procento.

"Třetí listopadový týden přinesl po dvou týdnech propadů pozitivní vývoj pro akciové trhy. Akciové trhy v USA a v Evropě v uplynulém týdnu přidaly tři až pět procent. Domácí trh stál částečně stranou tomuto vývoji," uvedl analytik J&T Banky Milan Lávička. Finanční trhy bez reakce přecházely negativní zprávy, jako byl pat jednání eurozóny o další pomoci Řecku, neúspěšné rokování o rozpočtu EU na mimořádném summitu a podobně i všechna zklamání z firemních výsledků.

Větší pozornost trhy podle něj věnovaly pozitivním zprávám, jako byly lepší výsledky indexů nákupních manažerů v Evropě a především v Číně, kde se tento ukazatel po 13 měsících vrátil do pásma indikující růst aktivity. Pozitivní náladu podpořilo také nečekané zlepšení podnikatelského klimatu firem v Německu. Obchodování na finančních trzích na konci týdne bylo klidnější, protože ve čtvrtek byly zavřené trhy v USA a v pátek otevřeny pouze na zkrácené obchodování, dodal.

Nejvíce rostoucí akcií na hlavním trhu pražské burzy bylo Orco, které přidalo 13,9 procenta na 67,5 Kč. Za růstem nestála žádná zásadní zpráva. Naopak největší pokles zaznamenal i přes páteční oživení ČEZ, který přišel o 3,7 procenta na 662 Kč. Společnosti neprospívají spory v Albánii a přetrvávající nízká cena elektrické energie. Na trhu navíc operoval v uplynulém týdnu zřejmě nějaký větší investor, který snižoval expozici v regionu, upozornil Lávička.

Nepříjemné překvapení připravila pro investory firma KIT digital, která oznámila, že kvůli chybám a nesrovnalostem v účetnictví bude nucena revidovat finanční výkazy za roky 2009, 2010 a 2011 a za první dvě čtvrtletí tohoto roku. Nejistota panuje i okolo schopnosti společnosti pokračovat v činnosti. Akcie reagovaly propadem o více než 70 procenta na 0,5 dolaru za akcii. V Praze bylo obchodování ve čtvrtek a v pátek pozastaveno, jelikož pravidla trhu Start, kde se nyní akcie KITD obchodují, neumožňují více než osmiprocentní denní propad.

Pozornost investorů se hned na začátku příštího týdne soustředí na mimořádné jednání ministrů financí eurozóny o uvolnění pomoci pro Řecko. Uvolnění půjčky by na trhy mohlo přinést alespoň krátkodobě pozitivní náladu. Příští týden bude bohatý na makroekonomické zprávy. V Evropě budou investoři sledovat hlavně čtvrteční spotřebitelskou důvěru v eurozóně, kde by měla přetrvat nejnižší hodnota za tři roky roky, uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK