Japonské akcie zpevnily, naděje na pomoc Řecku pomohly také euru

26.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. listopadu (ČTK) - Japonské akcie zkraje nového týdne mírně posílily. O růst se opět zasloužil především slabší kurz japonského jenu. Hlavní index tak vystoupil na nejvyšší hodnotu za posledních sedm měsíců. Na devizových trzích dál zpevňovalo euro, které čerpá optimismus z dnešní schůzky ministrů financí eurozóny.

Index Nikkei 225 si připsal 22,14 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,24 procenta na hodnotě 9388,94 bodu. Tak vysoko naposledy zavíral koncem dubna. Širší index Topix vzrostl dokonce o 0,40 procenta a končil na 779,50 bodu.

Japonský jen slábne už několik dnů, a reaguje tak na předpokládané vítězství opozice v nadcházejících volbách. Předpokládá se, že nová vláda pak bude tlačit na centrální banku, aby ještě víc uvolnila měnovou politiku. Slabší jen pomáhá především exportérům.

Na devizových trzích byl naopak zájem o euro, jemuž pomáhají naděje, že ministři financí eurozóny dnes uvolní další část pomoci Řecku. To na peníze čeká už od léta, kvůli skluzu v plnění dohodnutých podmínek se jich ale zatím nedočkalo. Hrozí přitom, že pokud je nedostane ani tentokrát, výrazně se zvýší riziko státního bankrotu.

Euro k japonskému jenu vystoupilo na 107,14 JPY, což je nejvyšší hodnota za posledních sedm měsíců. Nakonec část zisků odevzdalo a v době, kdy končilo obchodování na burze v Tokiu, se prodávalo za 106,61 JPY. Vůči dolaru 0,2 procenta odepsalo a dostalo se na 1,2956 USD, i tak ale zůstává v blízkosti měsíčního maxima.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK