Pražská burza v úvodu týdne roste, nejvíc akcie Orka a NWR

26.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza v úvodu týdne na rozdíl od středoevropských a západoevropských trhů rostla. Hlavní index PX byl dnes kolem 11:20 výše o 0,47 procenta na 981,54 bodu. Nejvýrazněji zpevnily akcie developera Orco a těžařské firmy NWR. Burzu nahoru táhly akcie energetické společnosti ČEZ, jež obstaraly většinu obchodů.

 

Cenné papíry Orka vzrostly o silných 4,52 procenta na 70,49 koruny. Pavol Mokoš z Patria Direct uvedl, že akcie developera zpevňovaly po páteční zprávě, že realitní magnát Radovan Vítek, majitel skupiny CPI, vlastní přes své investiční společnosti téměř 30 procent akcií Orka.

Dařilo se také akciím těžařské firmy NWR, které si připsaly 3,84 procenta na 75,80 koruny. Cena akcií tabákové firmy Philip Morris stoupla o 2,44 procenta na 10.756 korun.

Z velkých emisí nejvíc zpevnily akcie ČEZ, a to o 2,27 procenta na 676,80 koruny. Podle Mokoše tak umazaly alespoň část z téměř čtyřprocentní ztráty z minulého týdne. Zároveň upozornil, že ratingová agentura Moody’s dnes uvedla, že ztráty skupiny ČEZ v Albánii jsou z pohledu hodnocení závazků firmy "negativní".

S poklesem se dopoledne naopak obchodovaly akcie telekomunikačního operátora Telefónica a Komerční banky.

Aktivita investorů je zatím nízká. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:20 uzavřeny transakce za zhruba 187 milionů korun, z toho s akciemi ČEZ za téměř 110 milionů korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK