Sankce nutí Írán stavět zásobníky ropy, aerolinky prudce zdražují

26.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Teherán/Dubaj 26. listopadu (ČTK) - Írán chce v nejbližších měsících postavit další zásobníky ropy, aby se tak lépe vyrovnal s dopady mezinárodních sankcí. Ty mu znemožňují hlavně vyvážet ropu. Íránská státní televize také informovala, že letecká společnost Iran Air je nucena výrazně zdražit letenky do některých destinací.

Zásobníky budou u pobřeží v Perském zálivu. "Do poloviny příštího roku instalujeme zásobníky o celkové kapacitě téměř 8,1 milionu barelů," citovala televize šéfa státní ropné společnosti. Příští rok podle perského kalendáře začíná 20. března 2013.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) odhaduje, že vývoz ropy z Íránu se v říjnu zvýšil na 1,3 milionu barelů denně. V předchozích dvou měsících se pohyboval kolem jednoho milionu barelů za den. Vývoz ale pořád citelně zaostává za stavem z loňska, kdy Teherán každý měsíc vyvezl asi 2,2 milionu barelů ropy denně. Tehdy ale ještě neplatily sankce Evropské unie a Spojených států.

Vlády západních zemí v čele s USA letos tlak na Írán zintenzivnily, aby jej přinutily omezit jeho kontroverzní jaderný program. Ten je podle íránské vlády určen pouze pro mírové účely, tomu ale západní země nevěří a obávají se, že Írán usiluje o jadernou bombu.

Problém s přebytkem ropy, kterou nelze nikam vyvést, Írán řešil i dříve. Tehdy k uskladnění použil část flotily tankerů. Data o pohybu ropných tankerů ale ukázala, že u hlavního vývozního terminálu v Perském zálivu už teď kotví tankerů mnohem méně. Írán je totiž musel použít k přepravě ropy k zákazníkům, kteří nemohou použít vlastní lodě. Pojišťovny je totiž kvůli mezinárodním sankcím nechtějí pojišťovat.

Rovněž kvůli sankcím pak státní letecká společnost Iran Air uvedla, že je nucena výrazně zdražit letenky do některých zahraničních destinací. Ceny vzrostou až o 90 procent. Přepravce sdělil, že je k tomuto kroku nucen kvůli vysokému nárůstu cen leteckého paliva a zčásti také kvůli propadu kurzu íránského ríjálu.

Iran Air má 54 letadel, která létají do Evropy, včetně Londýna, Paříže či Amsterodamu. Íránská média uvedla, že zdražovat letenky do zahraničí musely i další letecké společnosti. Už na začátku listopadu se přitom o zhruba 70 procent zvýšily ceny vnitrostátních letenek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK