GfK: Domácí poptávka by Německu měla pomoci odvrátit recesi

26.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 26. listopadu (ČTK) - Spotřebitelská nálada v Německu se v prosinci mírně zhorší kvůli obavám ohledně dluhové krize v eurozóně a ohledně vývoje světové ekonomiky. Domácí poptávka by však měla zůstat natolik silná, aby pomohla odvrátit hospodářskou recesi. Uvedl to dnes výzkumný institut GfK.

Index, který předpovídá spotřebitelskou náladu pro příští měsíc, klesl na 5,9 bodu z listopadových 6,1 bodu. Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávali mírný nárůst indexu na 6,2 bodu.

"Prosincový údaj znamená zastavení vzestupného trendu u spotřebitelské důvěry. Navzdory mírnému poklesu však úroveň důvěry zůstává uspokojivá," uvedl institut. "Soukromá spotřeba tak odehraje svou stanovenou roli v podpoře německé ekonomiky," dodal.

Připravenost německých spotřebitelů k nákupům sice podle GfK mírně klesla, zůstala však na relativně vysoké úrovni. Podobně tomu bylo také u očekávání pro budoucí příjmy. "Ačkoli signály z ekonomiky nyní nejsou příliš povzbudivé, hrozba recese z pohledu Němců neroste," upozornil institut GfK. "Lidé se nebojí ztráty zaměstnání, takže jsou připraveni k větším nákupům," dodal.

Tempo růstu německé ekonomiky v letošním třetím čtvrtletí zpomalilo na 0,2 procenta z 0,3 procenta v předchozích třech měsících. Německá vláda minulý měsíc podle očekávání snížila odhad růstu ekonomiky na příští rok na rovné procento, zatímco v předchozí prognóze počítala s růstem o 1,6 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK