Euro mírně oslabilo vůči dolaru, v centru pozornosti je Řecko

26.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. listopadu (ČTK) - Euro dnes mírně kleslo vůči americkému dolaru a sestoupilo ze sedmiměsíčního maxima vůči japonskému jenu. Pozornost investorů se soustředí na to, zda dnešní setkání ministrů financí eurozóny a zástupců Mezinárodního měnového fondu (MMF) uvolní další část finanční pomoci pro zadlužené Řecko.

Jednotná evropská měna odpoledne vůči dolaru oslabila o 0,1 procenta na 1,2958 USD. Vůči jenu klesla o 0,5 procenta na 106,38 JPY. Ráno se přitom vyšplhala až na 107,14 JPY, nejvýše od konce letošního dubna, napsala agentura Reuters.

Eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Olli Rehn dnes vyzval k uvolnění dalších peněz ze záchranného balíku pro Řecko. Mezi ministry a zástupci MMF však doposud existovaly různé pohledy na to, jak v této otázce postupovat.

Dohoda o vyplacení dalších peněz Řecku by mohla podpořit kurz eura, a to zejména vůči japonskému jenu. Ten je pod tlakem kvůli rostoucímu očekávání, že nová japonská vláda přinutí tamní centrální banku k agresivnímu uvolňování měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK