Americké akcie oslabily kvůli obavám o Řecko a ekonomiku

26.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. listopadu (ČTK) - Americké akcie dopoledne klesly kvůli nejistotě kolem další finanční pomoci pro Řecko a obavám ohledně vyhlídek ekonomiky Spojených států.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) se nejsledovanější Dow Jonesův index snížil o 0,7 procenta na 12.923 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,6 procenta na 1401 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil 0,2 procenta na 2961 bodů.

Eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Olli Rehn vyzval ministry financí eurozóny a zástupce Mezinárodního měnového fondu (MMF), aby na dnešním setkání uvolnili další část finanční pomoci pro zadlužené Řecko. Mezi ministry a zástupci MMF však doposud existovaly různé pohledy na to, jak v této otázce postupovat.

Pozornost investorů se soustředí rovněž na jednání amerických politiků ohledně řešení takzvaného fiskálního útesu. Tímto výrazem jsou označovány automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící na konci roku, které by mohly ekonomiku Spojených států uvrhnout do recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK