Americké akcie v pondělí klesly kvůli obavám o maloobchodníky

27.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. listopadu (ČTK) - Americké akcie v pondělí mírně oslabily kvůli obavám z negativního dopadu rozsáhlých předvánočních slev na zisky maloobchodních společností. Technologický sektor však posílil v čele s firmami Apple, eBay a Amazon.

Dow Jonesův index se snížil o 0,33 procenta na 12.967,7 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,20 procenta na 1406,29 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 0,33 procenta na 2976,78 bodu, napsala agentura Reuters.

Pozornost investorů se nyní soustředí na jednání amerických politiků ohledně řešení takzvaného fiskálního útesu. Tímto výrazem jsou označovány automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící na konci roku, které by mohly ekonomiku Spojených států uvrhnout do recese.

Na devizovém trhu se euro vyšplhalo na měsíční maximum vůči dolaru díky zprávě o tom, že ministři financí eurozóny a zástupci Mezinárodního měnového fondu (MMF) se dohodli na snížení řeckého dluhu. V závěru pondělního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,1 procenta na 1,2992 USD, tedy na nejvyšší úroveň od konce října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK