ČR před europoslanci vysvětlovala chyby při čerpání peněz z EU

27.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česko dnes ve výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu vysvětlovalo, proč ho tvrdě zkritizovali auditoři EU v nedávno představené zprávě o nakládání s penězi z fondů EU. Prahu zastupoval náměstek ministra financí Miroslav Matej, který zdůraznil, že ČR o potížích ví a pracuje na jejich odstranění.

 

Zpráva obsahuje pochybnosti týkající se správy fondů EU českými úřady i způsob kontroly využívání unijních prostředků. Výtky směřovaly mimo jiné k tomu, že auditoři nebyli dostatečně nezávislí, i k tomu, zda vzhledem k množství chyb řídící systém správy peněz funguje, jak má.

Matej zdůraznil, že ministerstvo už od loňska s Evropskou komisí a dalšími pracuje na krocích pro zlepšení situace. "My doufáme, že tato opatření přispějí k lepšímu čerpání evropských prostředků," zdůraznil.

Europoslankyně ČSSD Zuzana Brzobohatá své dotazy směřovala hlavně k tomu, zda bude mít Praha po změnách dost kvalitních auditorů. Pokud tomu tak nebude, tak i kdyby systém byl nastaven sebelíp, tak to situaci nezlepší. "Pan námětek mé obavy nerozptýlil," řekla.

Europoslankyně ODS Andrea Česková přítomnost českého zástupce na jednání uvítala. Zdůraznila ale, že podobná slyšení nejsou moc běžná.

"Já si nepamatuji za ty tři roky, co působím v tomto výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu, že bychom měli slyšení nějakého zástupce z centrálních orgánů členských států. Většinou jsou to vždy zástupci evropských institucí," řekla Česková. Nechápe to ale tak, že by to bylo pro ČR negativní. Vidí to spíše jako vstřícný krok ze strany Prahy, která chce ukázat, že jí na zlepšení situace záleží.

"Neberu to tak, že jsem tady obhajoval Českou republiku. Jako na koberečku se necítím," podotkl Matej s tím, že je dobré mít možnost představit probíhající či připravované reformní kroky europoslancům.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK