Výnosy dvouletých italských dluhopisů jsou nejníže za dva roky

27.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 27. listopadu (ČTK) - Výnosy italských státních dluhopisů se splatností dva roky v dnešní aukci klesly v průměru na 1,923 procenta, což je nejméně od října 2010. Ještě před měsícem, kdy Italové prodávali obdobné cenné papíry, výnos činil 2,397 procenta. K poklesu úroků podle analytiků citelně přispěla dohoda ministrů financí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) ohledně řešení dluhů Řecka.

Investoři jsou zatím spokojeni s postupem reforem, které v Itálii prosazuje technokratická vláda premiéra Maria Montiho. Ke zklidnění situace ale přispívá také slib Evropské centrální banky (ECB) začít nakupovat státní dluhopisy těch zemí eurozóny, které mají vysoké náklady na obsluhu dluhu. ECB za tímto účelem zavedla nový program s názvem Outright Monetary Transactions (OMT; přímé měnové transakce).

Ministerstvo financí dnes prodalo dvouleté papíry s nulovým kuponem a v objemu 3,5 miliardy eur (asi 88,5 miliardy Kč). Poptávka přitom asi o 50 procent převýšila nabídku. Dluhopisy s nulovým kuponem dnes ministerstvo prodávalo v letošním roce naposledy, umístilo ale také dvě emise dluhopisů navázaných na inflaci a splatné v letech 2019 a 2026.

"Pokles výnosů pod hranici dvou procent je pro italské ministerstvo financí dobrý výsledek," poznamenal náměstek oddělení strategie nástrojů s pevným výnosem Luca Cazzulani z finančního ústavu UniCredit. "Dohoda k Řecku snížila napětí na trhu a naopak podpořila poptávku po italských dluhopisech," dodal.

Věřitelé Řecka se v noci na dnešek na třetí pokus dohodli na opatřeních, která mají zajistit, že Řecko do roku 2022 sníží fiskální deficit pod 110 procent hrubého domácího produktu. Řecko také dostane skoro 44 miliard eur (asi 1,1 bilionu Kč), aby se vyhnulo riziku bezprostředního státního bankrotu. Více než 34 miliard eur země dostane ještě v prosinci, zbytek jí později dodá MMF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK