Výkupní ceny z nových obnovitelných zdrojů příští rok klesnou

27.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Energetický regulační úřad (ERÚ) chce příští rok snížit výkupní ceny elektřiny z většiny nových obnovitelných zdrojů. Výrazný pokles chystá u proudu ze slunečních elektráren, a to zhruba o 60 procent. Na konferenci Biomasa a energetika to dnes řekl ředitel odboru podporovaných zdrojů energie ERÚ Martin Laštůvka.

Snížit se má u nových zdrojů také takzvaný zelený bonus, tedy příplatek k tržní ceně, který si můžou připsat výrobci proudu z obnovitelných zdrojů.

V případě výroby elektřiny spalováním biomasy mají výkupní ceny klesnout v závislosti na kategorii biomasy a procesu spalování o 29 až 71 procent. Míň dostanou za elektřinu také vlastníci bioplynových stanic. Výkupní ceny z nových větrných elektráren mají podle návrhu ERÚ klesnout o sedm procent.

Vládou nedávno přijatý Národní akční plán ČR pro energii z obnovitelných zdrojů počítá v budoucnu s úplným zastavením provozní podpory obnovitelných zdrojů. K tomuto kroku stát přistoupí, až se podíl obnovitelných zdrojů na celkové hrubé spotřebě zvýší na 13 procent. Letos tento podíl činí přibližně 12 procent, uvedl dnes Laštůvka z ERÚ. Vládní plán předpokládá, že v roce 2020 se budou obnovitelné zdroje podílet na hrubé spotřebě energie ze 14 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK