Maďarská centrální banka snížila hlavní úrok na šest procent

27.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 27. listopadu (ČTK) - Měnový výbor maďarské centrální banky dnes podle očekávání snížil opět základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na šest procent. Banka snížila náklady na úvěry již čtvrtý měsíc za sebou.

Základní úrok v Maďarsku je nyní o jeden procentní bod nižší než v srpnu, kdy rozdělený měnový výbor zahájil cyklus uvolňování měnové politiky, aby podpořil klesající ekonomiku zatíženou domácími úspornými opatřeními a zpomalením vývozu. Maďarsko má nejvyšší sazby v Evropské unii.

V anketě agentury Reuters 18 z 21 dotazovaných analytiků očekávalo další snížení sazeb o čtvrt procentního bodu, protože ekonomika je v recesi a banka bude chtít nižšími úroky podpořit růst. Zbývající tři počítali s tím, že se úroky měnit nebudou. Většina analytiků nyní předpokládá, že v prosinci zůstanou sazby beze změny. V příštím roce se však budou opět úroky snižovat a do poloviny příštího roku by mohly klesnout na 5,25 procenta.

Maďarský hrubý domácí produkt se ve třetím čtvrtletí meziročně propadl o 1,5 procenta. Analytici očekávali mírnější pokles o 1,1 procenta. Tempo mezičtvrtletního poklesu maďarské ekonomiky nicméně zpomalilo na 0,2 procenta z revidovaných 0,4 procenta v předchozích třech měsících.

Bankovní rada České národní banky na počátku tohoto měsíce snížila úrokové sazby na další rekordní minimum. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, klesla o 0,2 procentního bodu na 0,05 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK