ČBA: Objem vkladů v tuzemských bankách v září stoupl o 8,3 pct

27.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Objem klientských vkladů v tuzemských bankách ke konci září 2012 meziročně stoupl o 8,3 procenta na 3,1 bilionu korun. Růst vkladů tak výrazně převyšuje meziroční čtyřprocentní růst úvěrů a umožňuje tuzemským bankám zachovávat si dostatek likvidity. ČTK o tom dnes informovala Česká bankovní asociace.

 

"Vysoká likvidita svědčí o důvěře klientů v tuzemské bankovní domy. V řadě evropských zemí, jako jsou Řecko, Irsko nebo Kypr, naopak vzhledem k nedůvěře veřejnosti v ekonomiku a bankovní sektor klientských vkladů ubývá. Vysoká důvěra obyvatel a firem ve stabilitu bankovního sektoru je pozitivním signálem pro českou ekonomiku," uvedl náměstek výkonného ředitele asociace Jan Matoušek.

Objem vkladů na netermínovaných účtech vzrostl meziročně o 9,4 procenta. Na těchto účtech je tak uloženo 56,5 procenta všech vkladů v bankách. Naprostou většinu (80 procent) netermínovaných vkladů tvoří vklady na běžných účtech (včetně kontokorentních). Tento podíl se však snižuje ve prospěch atraktivních spořicích účtů.

Celkový objem termínovaných vkladů se zvýšil o téměř sedm procent, a to především zásluhou vkladů krátkodobých. Absolutně největší podíl termínovaných vkladů tvoří vklady krátkodobé do jednoho roku (téměř 76 procent), přičemž je většina z nich termínovaná do tří měsíců. Dlouhodobé vklady sice také rostou (6,3 procenta), ale celkově tvoří jen pět procent všech vkladů. Za zmínku stojí i to, že téměř 95 procent dlouhodobých vkladů je uloženo ve stavebních spořitelnách.

Největší podíl vkladů tvoří vklady domácností (56,5 procenta), jejichž objem vzrostl meziročně o 3,3 procenta. Zatímco se objem termínovaných vkladů obyvatel snižuje (-2,4 procenta), objem netermínovaných vkladů rostl o osm procent. Zde se podle asociace opět podepsala především dynamika a atraktivnost spořicích účtů.

Objem vkladů nefinančních podniků meziročně vykázal také velmi slušnou dynamiku (sedm procent). Jejich podíl na celkových vkladech z dlouhodobého pohledu stagnuje mírně nad dvaceti procenty. U podniků je převaha netermínovaných vkladů (78,5 procenta) ještě výraznější než u obyvatelstva.

Poměrně vysoká konkurence na trhu vkladů a vstup nových hráčů na trh zatím zabránily, aby se první červnové snížení sazeb ČNB promítlo do sazeb z nových jednodenních vkladů domácností. Naopak určitý dopad lze pozorovat u vkladů s dohodnutou splatností, kde se z červnových 1,15 procenta v září snížila průměrná sazba na 0,93 procenta. "Je možné očekávat, že konkurenční boj bude dále tlumit promítnutí dvou dalších snížení sazeb do vkladových sazeb domácností," odhadla ČBA.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK