EGAP letos pojistí vývoz českého zboží za rekordních 84 miliard

27.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) letos očekává na základě nově uzavřených pojistných smluv rekordní obchodní výsledek. Pojistí vývoz českého zboží, služeb a investic v celkové hodnotě přibližně 84 miliard korun. V dosud rekordním roce 2010 EGAP pojistil český export v hodnotě více než 67 miliard korun. Společnost to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Mezi zeměmi, do kterých letos EGAP podpořil úvěrovým pojištěním český vývoz, je na prvním místě Rusko. Na celkovém objemu se podílí bezmála jednou čtvrtinou (20 miliard korun). Největším letošním vývozem do Ruska jsou dodávky pro výstavbu paroplynové elektrárny u města Salechard na polárním kruhu. Výstavba elektrárny s pojistnou hodnotou 12 miliard korun je součástí projektu na vybudování dopravní infrastruktury a potřebné energetické, těžební, zpracovatelské a průmyslové kapacity pro široké využití nerostných zdrojů na severním Uralu.

Minulý týden podepsali zástupci pojišťovny EGAP a největší ruské banky Sberbank memorandum o vzájemném porozumění. Jeho cílem je podpora rozvoje spolupráce v oblasti mezinárodního obchodu pomocí stimulace českého exportu do Ruska a dalších zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK