Euro kvůli obavám o vývoj ekonomik eurozóny kleslo

27.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. listopadu (ČTK) - Evropská měna dnes oslabila vůči dolaru, když v předchozích pěti seancích naopak rostla a vystoupila až nejvýše za měsíc. Příznivý vliv dohody o pomoci pro Řecko překonal skepticismus z dalšího ekonomického vývoje v eurozóně. Dolaru pomohla i nejnovější statistika.

V 17:00 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o půl procenta na 1,2931 USD a k jenu kleslo o 0,3 procenta na 106,32 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,2 procenta na 82,21 JPY.

Ministři financí eurozóny a zástupci Mezinárodního měnového fondu se v noci na dnešek dohodli, že Řecko získá dalších zhruba 44 miliard eur ze záchranného balíku, z nichž více než 31 miliard bylo od léta blokováno. Čistě formálně toto rozhodnutí ještě bude potvrzeno na příští schůzce. Rozhodnutí přišlo poté, co se obě strany po půl dne trvajících jednáních shodly na krocích pro seškrtání řeckého dluhu. Euro dnes nejprve díky zprávě stouplo nad 1,30 USD.

Analytici však upozorňují, že výhled eurozóny se zhoršuje. I přes dohodu o Řecku tak euro zůstane nadále pod tlakem, zvláště vůči dolaru.

Organizace Conference Board dnes uvedla, že spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v listopadu stoupla na novou nejvyšší úroveň za téměř pět let. Mezi spotřebiteli zesílil optimismus v pohledu na budoucí vývoj ekonomiky. Výsledky byly lepší, než čekali analytici, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK