Silnice LK mají údržbu silnic v Libereckém kraji jistou do dubna

27.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 27. listopadu (ČTK) - Krajská společnost Silnice LK má zakázku na údržbu krajských komunikací prvních a druhých tříd zajištěnou jen do konce dubna 2013. Prodloužení smlouvy o další dva roky, které na začátku listopadu schválila minulá rada kraje, dnes zastupitelé zrušili. K otázce zajištění správy a údržby krajských komunikací se vrátí na příštím zasedání. Na ustavujícím zastupitelstvu to řekl nový hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Silnice LK měly získat na další dva roky zakázku za zhruba půl miliardy korun bez veřejné soutěže na základě příkazní smlouvy. Předchozí hejtman Stanislav Eichler (ČSSD) však výkon usnesení rady pozastavil a novému zastupitelstvu předal věc k rozhodnutí. "Rozhodnutí považuji za nesprávné především proto, že finanční závazky vyplývající z příkazní smlouvy překračují alokovaný objem finančních prostředků v rozpočtovém výhledu na období 2013 až 2016," uvedl Eichler ve svém zdůvodnění. Smlouva je podle něj cenově nevýhodnější než ta, která byla uzavřena na minulé období.

Liberecký kraj vlastní 2100 kilometrů silnic druhých a třetích tříd, na jejich správu, opravy a údržbu dává ročně zhruba 320 milionů korun. O silnice se ještě loni starala příspěvková organizace Krajská správa silnic. Od letošního ledna je však jen servisní organizací a práce fyzicky převzala nová akciová společnost Silnice LK, kterou kraj navzdory obavám opozice z výprodeje majetku loni založil.

Na správu a údržbu silnic připravil Liberecký kraj velký tendr za 2,25 miliardy korun. Zakázku měl vítěz získat na deset let. Kraj soutěž vyhlásil 30. března, těsně před tím, než vstoupila v platnost novela, která výrazně zpřísnila podmínky pro zadávání veřejných zakázek. Podle Starostů pro Liberecký kraj navíc vypadala šitá na míru krajské akciové společnosti Silnice LK. Kraj nakonec soutěž zrušil kvůli nejasnostem v některých hodnotících kritériích. Nové vedení chce připravit a vyhlásit novou soutěž.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK