Ceny ropy dál mírně klesají, dohoda o Řecku trh nepřesvědčila

27.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes mírně oslabovaly druhý den po sobě. Na trhu nadále přetrvává skepse ohledně pondělního řešení řeckého dluhu a nejistota kolem jednání o odvrácení fiskální krize ve Spojených státech.

Cena severomořské ropy Brent klesla kolem 17:45 SEČ o tři čtvrtě dolaru na zhruba 110,20 dolaru za barel a během kolísavého obchodování se pohybovala mezi 109,31 až 111,36 USD. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 15 centů na 87,60 dolaru za barel.

Ministři financí eurozóny a Mezinárodní měnový fond se v noci dohodli na tom, že Řecku do roku 2022 sníží zadlužení pod 110 procent hrubého domácího produktu a uvolní mu další část pomoci ze schváleného záchranného úvěru. Reakce trhů byla ale utlumená. "Přetrvávají obavy, že dohoda o Řecku není až tak definitivní, jak každý doufá, a vládnou pochyby, zda přinese ovoce," řekl agentuře Reuters šéf firmy Excel Futures Mark Waggoner.

Investoři na trzích budou sledovat obnovení politických rozhovorů o řešení takzvaného fiskálního útesu. Tím se označují automatické výdajové škrty a zvýšené daně, které mají vstoupit v platnost souběžně na přelomu roku a které by mohly ekonomiku Spojených států uvrhnout do recese, což by vedlo k propadu poptávky po ropě.

Pozornost trhu se také zaměřuje na vývoj v Egyptě. Investoři se bojí, že tamní politická krize způsobená rozhodnutím prezidenta Muhammada Mursího posílit svoji moc na úkor parlamentu a justice by mohla destabilizovat zbytek regionu a narušit jeho dodávky ropy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 110,18 110,92 New York - Nymex WTI leden 87,60 87,74

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK