Americké akcie v úterý oslabily kvůli obavám o ekonomiku

28.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. listopadu (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily kvůli známkám toho, že politici se zatím nejsou schopni dohodnout na řešení rozpočtových problémů, které by mohly narušit růst ekonomiky Spojených států.

Dow Jonesův index se snížil o 0,69 procenta na 12.878,13 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,52 procenta na 1398,94 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,30 procenta na 2967,79 bodu, napsala agentura Reuters.

Pozornost investorů se nyní soustředí na jednání amerických politiků ohledně řešení takzvaného fiskálního útesu. Tímto výrazem jsou označovány automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící na konci roku, které by mohly ekonomiku Spojených států uvrhnout do recese.

Vůdce demokratické většiny v americkém Senátu Harry Reid v úterý vyjádřil zklamání nad tím, že v jednáních ohledně fiskálního útesu zatím bylo dosaženo pouze malého pokroku. Obavy z fiskálního útesu zastínily příznivé údaje o plánovaných podnikatelských výdajích a spotřebitelské důvěře v USA.

Na devizovém trhu euro mírně oslabilo vůči americkému dolaru i japonskému jenu. Optimismus ohledně dohody o snížení řeckého dluhu vyprchal, protože investory znepokojuje nedostatek podrobností o tomto plánu. V závěru úterního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,3 procenta na 1,2936 USD. Během dne se přitom vyšplhala až na měsíční maximum 1,3009 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK