Japonské akcie po čtyřech dnech růstu výrazně klesly

28.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes zastavily čtyřdenní růstovou sérii a jejich hlavní index klesl o více než jedno procento. Na trhu odezněl vliv poklesu kurzu jenu, který hnaly naděje na uvolnění měnové politiky po nadcházejících japonských volbách, a obnovily se obavy z fiskální krize v USA.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 1,2 procenta na 9308,35 bodu a sestoupil z úterního maxima za sedm měsíců. Širší index Topix oslabil o 1,3 procenta na 771,39 bodu.

Za poslední dva týdny Nikkei získal téměř osm procent a vzhůru jej hnal propad kurzu japonské měny. Trh očekává, že šéf japonské opozice Šinzó Abe, který má největší šanci stát se po prosincových volbách premiérem, bude tlačit japonskou centrální banku k dalšímu razantnímu uvolnění měnové politiky, což povede k oslabování jenu.

Dnes japonský jen posílil a akcie japonských vývozců, které díky slabému kurzu dosud výrazně rostly, začaly podléhat prodejům motivovaným snahou o vybírání zisků. Trh také oslabila vyjádření šéfa senátní demokratické většiny Harryho Reida, podle nějž jednání s republikány o řešení fiskální krize hrozící na počátku nového roku žádný větší pokrok nezaznamenala.

Na devizovém trhu kurz eura sestoupil z úterního měsíčního maxima k dolaru, kam se dostal díky dohodě eurozóny a Mezinárodního měnového fondu na pomoci Řecku. Investoři jsou vůči dohodě vzhledem k nedostatku podrobností skeptičtí a začali se znovu zaměřovat na vývoj kolem snah o řešení takzvaného fiskálního útesu v USA.

Euro k dolaru ke konci tokijského obchodování klesl o 0,1 procenta na 1,2934 USD. Proti oživujícímu jenu evropská měna oslabila o 0,4 procenta na 105,92 JPY, zatímco dolar proti japonské měně klesl o 0,3 procenta na 81,90 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK