Celoroční ztráta cestovní kanceláře Thomas Cook stoupla

28.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. listopadu (ČTK) - Celoroční hrubá ztráta britské společnosti Thomas Cook stoupla o více než pětinu na 485 milionů liber (přes 15 miliard Kč) kvůli dražším palivům. Oznámila to dnes firma, která je podle agentury Reuters nejstarší cestovní kanceláří na světě.

Tržby společnosti ve finančním roce končícím v září klesly na 9,5 miliardy liber z předchozích 9,8 miliardy liber. Firma však upozornila, že v samotném čtvrtém finančním čtvrtletí zaznamenala výrazné meziroční zlepšení, a vyjádřila optimismus ohledně budoucnosti.

"Tyto (celoroční) výsledky odrážejí velké problémy, kterým jsme čelili v loňském roce. Skrývají však výrazné zlepšení, jehož jsme dosáhli ve čtvrtém čtvrtletí," uvedl generální ředitelka společnosti Harriet Greenová.

Thomas Cook se podobně jako další cestovní kanceláře potýká se slabou poptávkou v důsledku dluhové krize v Evropě. Firmu loni zasáhly rovněž negativní důsledky politických nepokojů v Egyptě a Tunisku a rozsáhlých záplav v Thajsku.

Thomas Cook ročně zajišťuje dovolenou zhruba 23 milionům zákazníků. V Česku působí prostřednictvím dceřiné společnosti Neckermann Cestovní kancelář.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK