Orco mělo za prvních devět měsíců ztrátu, tržby mu klesly

28.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Developerská společnost Orco Property Group utrpěla za první tři čtvrtletí provozní ztrátu 11,02 milionu eur (279 milionů Kč) proti zisku 33,74 milionu eur ve stejném období loňského roku. Výnosy se snížily o zhruba dvě procenta na 115 milionů eur, sdělila dnes společnost, která podniká především v Praze, ale i ve Varšavě a Budapešti.

Čistá ztráta společnosti klesla za prvních devět měsíců roku o 15 procent na 29,78 milionu eur. V tom je zahrnut odpis 27 milionů eur z düsseldorfského kancelářského mrakodrapu Sky Office Building, na jehož prodeji se firma v říjnu dohodla s německou pojišťovnou Allianz.

Orco pro celý letošní rok očekává výnosy 250 až 270 milionů eur proti loňským 158 milionům eur. Do toho jsou započítány příjmy z prodeje Sky Office v sumě 117 milionů eur.

V samotném třetím čtvrtletí mělo Orco na provozní úrovni ztrátu 2,01 milionu eur proti loňskému zisku 14,84 milionu eur. Jeho tržby stouply o 3,5 procenta na 45,50 milionu eur, což firma odůvodnila sledováním strategie omezování developerských aktivit na několik slibných příležitostí.

Orco minulý měsíc oznámilo, že český podnikatel Radovan Vítek ovládá prostřednictvím svých investičních společností Crestline Ventures a Gamala Ltd téměř 30 procent jejích akcií.

Orco se v minulých letech potýkalo s vysokým zadlužením, letos se mu ale po dohodě s věřiteli podařilo velkou část dluhu přeměnit na akcie. Skupina spravuje celkem 1,28 milionu metrů čtverečních komerčních ploch, jejichž hodnota dosahuje asi 1,4 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK