Počet pracovníků ve stavebnictví letos klesne o 4 procenta

28.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Počet pracovníků v tuzemském stavebnictví se letos sníží zhruba o čtyři procenta na 372.000 zaměstnanců. Objem stavebních prací současně klesne asi o pět procent na 440 miliard korun. Vyplývá to z nové studie o české stavební výrobě, kterou dnes představil Svaz podnikatelů ve stavebnictví (SPS) a společnost Deloitte.

Potíže odvětví podle odborníků dopadají nejvíc na malé a střední firmy. "Nemají finanční sílu na financování staveb v rámci požadovaných splatností, garancí a dalších podmínek, které jsou schopny splnit velké společnosti, mnohdy i ony na pokraji svých možností," uvedl generální ředitel stavařského svazu Miloslav Mašek. Právě malým a středním firmám má pomoci podpůrný program Nová zelená úsporám, který se rozjede příští rok.

Stavaři si dlouhodobě stěžují hlavně na škrty veřejných investic, na kterých je odvětví z velké části závislé. "Stát si musí uvědomit důležitost stavebnictví i svoji pozici v tomto odvětví. Přístup ze strany státu k investicím by měl být pragmatický s důrazem zejména na koncepčnost a prosazování proticyklické politiky v oblasti veřejných investic," řekl odborník Deloitte na stavebnictví Miroslav Linhart.

Stavební průmysl v Česku klesá nepřetržitě od roku 2008. Ve zmíněném roce se výkon odvětví dostal na vrchol, hodnota odvedených stavebních prací tehdy činila kolem 548 miliard korun. Dnes představený výhled stavařského svazu sahá do roku 2013, pro který SPS odhaduje objem stavebních prací na 420 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK