V německé koalici přibývá hlasů připouštějících odpis dluhu Atén

28.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. listopadu (zpravodaj ČTK) - V německé vládní koalici přibývá politiků souhlasících s nezbytností odpisu části řeckého dluhu, proti kterému se ale dál staví kancléřka Angela Merkelová a ministr financí Wolfgang Schäuble. Němečtí poslanci by měli ve čtvrtek schvalovat dohodu o finanční pomoci Aténám dosaženou zkraje týdne ministry financí eurozóny a Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Opozice, na jejíchž hlasech je vláda v evropských záležitostech většinou závislá, má však výhrady.

"Obávám se, že bez škrtu (řeckého) dluhu to dlouhodobě nepůjde," řekl dnešnímu vydání deníku Bild vlivný poslanec křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Merkelové Wolfgang Bosbach, který jinak patří k předním představitelům koaličních "rebelů" nesouhlasících s pomocí Řecku.

Stejný názor má i jeho stranický kolega Klaus-Peter Willsch, podle něhož je vyloučené, aby se Řecko bez odpisu části dluhu samo postavilo na nohy. "Vycházím z toho, že nakonec bude škrt nutný," přidal se rozpočtový expert CDU Norbert Brackmann.

Už dříve ho nevyloučil ani přední představitel koaličních liberálů (FDP), předseda poslanecké frakce Rainer Brüderle. Hlasitě se pro odpis v deníku Handelsblatt vyslovil také bývalý šéf největší německé banky Deutsche Bank a ekonomický poradce Merkelové Josef Ackermann. "V budoucnu bude další škrt nezbytný," soudí.

Část německé koalice se tak začíná přiklánět ke stanovisku MMF, jejíž šéfka Christine Lagardeové se výrazně zasazuje za to, aby se veřejní věřitelé, tedy vlády, vzdali části svých pohledávek vůči Řecku, aby se dluhová situace Atén stala dlouhodobě udržitelnou. Berlínská vláda jako největší věřitel se ale staví nejrozhodněji proti, přičemž argumentuje špatným příkladem pro další postižené státy eurozóny.

Tento názor zopakoval v dnešním vydání deníku Die Welt bavorský premiér a předseda nejmenší koaliční strany CSU Horst Seehofer. "Škrtnutí dluhů veřejnými věřiteli nepovažuji za proveditelné. Byl by to zničující signál a vedl by k tomu, že je budou požadovat i ostatní," uvedl Seehofer a ukázal přitom zejména na Portugalsko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK