ČT kvůli manipulaci s hlasy v Hyde Parku podá trestní oznámení

29.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Česká televize (ČT) nechala zpracovat rozbor dat hlasování v pořadu Hyde Park na ČT24. Důvodem je možná manipulace s hlasy v díle ze 4. října s tehdy odstupujícím ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem, na kterou v listopadu upozornil programátor Michal Škop. ČT dnes v tiskové zprávě uvedla, že do konce týdne podá trestní oznámení na neznámého pachatele.

Autorem rozboru je vedoucí Studií nových médií FF UK Josef Šlerka, který dospěl k závěru, že v tomto díle pořadu mohlo být s daty skutečně manipulováno. "Na základě předběžné analýzy můžeme říci, že je více než pravděpodobné, že s hlasováním k pořadu Hyde Park 4. října bylo manipulováno jak v době vysílání pořadu, tak později," konstatuje v textu Šlerka.

K manipulaci podle něj byly zřejmě použity hlasy podezřelé z účasti ve spamovací síti i automatizované hlasy z nakoupených IP rozsahů. "Proti oběma těmto metodám se ČT neměla v době vysílání možnost efektivně bránit," uvedl Šlerka. V souvislosti s podezřením na zmanipulovanou anketu ČT ve druhé půlce listopadu hlasování v Hyde Parku dočasně zrušila.

Hlasování bude podle ČT pozastavené do doby, než se prokáže, zda se skutečně účelově manipulovalo s hlasováním v Hyde Parku, a kdo za případnou manipulací stál. "ČT si je vědoma, že se jedná o velmi složitou záležitost z hlediska technického i právního. Nechce ji nijak podceňovat, a proto se rozhodla předat tuto věc k prošetření odpovědným orgánům," uvedla mluvčí ČT Michaela Fričová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK