PKN Orlen nemá v úmyslu prodat českou součást Unipetrol

30.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 30. listopadu (ČTK) - Největší polská petrochemická společnost PKN Orlen nemá v úmyslu prodat svou českou součást Unipetrol. Novinářům to řekl šéf podniku Jacek Krawiec. Některá média už dříve spekulovala, že by mohla o kontrolu nad Unipetrolem usilovat česká vláda. PKN Orlen také uvedl, že v rámci nové strategie počítá s obnovou výplaty dividend, které nevyplácí už od roku 2008.

"Společnost nepřipravuje žádný projekt, ani neuvažuje o prodeji majetku, který má v České republice," řekl Krawiec, jehož citovala agentura Reuters. Poláci koupili většinový podíl v Unipetrolu v roce 2005, s menším podílem se obchoduje na burze.

PKN Orlen v rámci strategie na léta 2013 až 2017 počítá i s růstem zisku a objemu investic. Zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) má za celou skupinu v průměru činit 6,3 miliardy zlotých (asi 38,8 miliardy Kč) ročně. Tento plán počítá s metodikou, která vyrovnává vliv zhodnocování rezerv ropy.

Plán zisku je o 58 procent vyšší, než s jakým firma počítala v předchozí strategii na léta 2008 až 2012. Dividenda, jejíž výplatu se management nyní chystá obnovit, by měla pro akcionáře znamenat dividendový výnos až pět procent ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK