Spotřební výdaje Američanů v říjnu poprvé za pět měsíců klesly

30.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 30. listopadu (ČTK) - Spotřební výdaje Američanů v říjnu poprvé za pět měsíců klesly, zatímco jejich příjmy stagnovaly. Pokles výdajů odráží vedle bouře Sandy i slábnoucí ekonomiku, plyne podle agentury Reuters z dnešních údajů ministerstva obchodu USA.

Výdaje se proti předešlému měsíci snížily o 0,2 procenta po zářijovém vzestupu o 0,8 procenta. Po započtení inflace se snížily o 0,3 procenta, což byl první pokles od června a největší propad od září 2009. Ekonomové podle ankety Reuters čekali u výdajů v průměru stagnaci.

Ministerstvo uvedlo, že nebylo schopno kvantifikovat dopad bouře Sandy, která na konci října zasáhla východní pobřeží USA. Bouře sice vedla k omezení prodeje automobilů, říjnový pokles výdajů však podle ekonomů zčásti odrážel i slabou ekonomiku. Ta sice ve třetím čtvrtletí zrychlila růst na 2,7 procenta z předešlého tempa 1,3 procenta, většina zlepšení však byla důsledkem doplňování zásob a silných vládních výdajů, tedy víceméně dočasných faktorů.

Říjnové údaje naznačují, že výdaje ve čtvrtém čtvrtletí jen stěží překonají tempo 1,4 procenta z třetího čtvrtletí, což byl jejich nejslabší růst za více než rok. Vedle dopadů bouře Sandy růst v závěru roku utlumí i nejistota vzhledem k hrozícím automatickým škrtům vládních výdajů a zvýšení daní na přelomu roku.

Příjmy po zářijovém růstu o 0,4 procenta minulý měsíc nezměnily poprvé od dubna. Podle statistik se mzdy a paty v soukromém sektoru snížily, hlavně kvůli Sandy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK