Slovákům zlevní elektřina, za plyn a vodu si mírně připlatí

30.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 30. listopadu (ČTK) - Domácnostem na Slovensku v příštím roce zlevní elektřina, naopak za zemní plyn a dodávky vody si občané mírně připlatí. Informoval o tom dnes Úřad pro regulaci síťových odvětví (ÚRSO), který na Slovensku rozhoduje o cenách energií pro rodiny.

"Průměrná cena elektřiny pro domácnosti v roce 2013 poklesne o 3,28 procenta," uvedl šéf úřadu Jozef Holjenčík. Dodal, že účet za elektřinu se domácnostem může snížit ještě výrazněji v případě, že si zvolí vhodného dodavatele. Nižší ceny obvykle nabízejí konkurenti někdejších monopolních prodejců elektrické energie.

Plyn zdraží rodinám v průměru o 0,46 procenta, a to kvůli posílení amerického dolaru. Ceny stoupnou ale výrazně méně, než žádal dominantní prodejce plynu v zemi, společnost Slovenský plynárenský priemysel (SPP). SPP, v němž by měl menšinový podíl a manažerskou kontrolu od německého E.ON Ruhrgas a francouzské GDF Suez získat český Energetický a průmyslový holding, dlouhodobě tvrdí, že prodej domácnostem je pro něj ztrátový. Pro příští rok podnik navrhoval zdražení plynu o více než čtvrtinu.

Poplatky za dodávky pitné vody stoupnou na Slovensku od ledna v průměru o 0,9 procenta, odvádění odpadních vod zdraží o 1,1 procenta. ÚRSO ještě neukončil rozhodování o cenách tepla. Změnu ceníků tepláren oproti letošnímu roku úřad nepředpokládá.

České domácnosti si za energie připlatí v příštím roce více než Slováci. Elektřina podle českého Energetického regulačního úřadu (ERÚ) v průměru zdraží o 2,4 procenta a regulovaná cena plynu vzroste o 4,13 procenta. Ceny pro odběratele energií se budou lišit podle jednotlivých regionů.

Holjenčík oznámil, že Slovensko od příštího roku bude znovu regulovat ceny elektřiny a plynu i pro malé podniky. Důvodem podle něj je, že například elektřina po letošním uvolněním trhu zdražila této skupině odběratelů až o pětinu, protože menší podnikatelé si u dodavatelů nedokázali vyjednat lepší podmínky.

Zvyšování cen energií ovlivňuje vývoj inflace a také reálných platů. Slovenské ministerstvo financí očekává, že průměrná mzda v zemi v příštím roce po očištění o růst cen zboží a služeb vzroste jen nepatrně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK