Paříž bude jednat s ArcelorMittal o huti Florange asi do soboty

30.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 30. listopadu (ČTK) - Francouzská vláda jedná s hutní skupinou ArcelorMittal o tom, jak zachránit ohrožená pracovní místa v ocelárně Florange na severovýchodě země a vyhnout se jejímu zestátnění. ArcelorMittal stanovil termín dohody na dnešní půlnoc, jednání se ale asi protáhnou až do soboty, řekly dnes agentuře Reuters zdroje z vlády.

ArcelorMittal chce ve Florange uzavřít dvě vysoké pece, které zaměstnávají asi 600 lidí z celkového počtu 2700 pracovníků ocelárny. Francouzský prezident François Hollande chce pece, které jsou podle Arceloru nerentabilní, zachovat otevřené. Hrozí, že pokud je firma nechá zavřít, vláda celou ocelárnu zestátní.

Podle ekonomického listu Les Echos by obě strany mohly učinit ústupek. Vláda se smíří s uzavřením pecí a ArcelorMittal za to nabídne náhradní místa a přislíbí nové investice v zemi. Hollandeovi se tak podaří zachovat si tvář a vyhnout se byť jen dočasnému zestátnění, které by bylo silně negativním signálem pro zahraniční investory. Hollande v posledních dnech zmírnil svá vyjádření a říká, že mu jde hlavně o pracovní místa.

Záměr znárodnit ocelárnu tento týden ostře kritizovali i přední francouzští podnikatelé, kteří také vyjádřili zděšení nad slovy ministra pro reindustrializaci Arnauda Montebourga. Ten řekl, že šéf ocelářské skupiny Lakšmí Mittal porušil sliby dané vládě při převzetí evropské skupiny Arcelor a že společnost již není ve Francii vítána.

ArcelorMittal, který vlastní i největší hutní podnik v České republice, jakékoli porušení slibů popírá. Zdroje blízké skupině uvedly, že původní Arcelor plánoval ještě v roce 2003, tři roky před převzetím indickou Mittal Group, uzavřít do roku 2010 řadu vysokých pecí v Evropě včetně pecí ve Florange.

Ocelářský sektor v Evropě sužuje vysoký přebytek kapacit v době, kdy je ekonomika eurozóny v recesi a na trhu je nadbytek levné oceli z rozvíjejících se zemí. Evropská poptávka po oceli je nyní téměř 30 procent pod svým maximem z roku 2007.

V Římě nyní jedná vláda o osudu největší evropské ocelářské společnosti ILVA. Ta je obviňována z toho, že toxické emise z jejího provozu zvýšily v oblasti jižní Itálie úmrtnost na rakovinu a respirační choroby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK