Euro díky dohodě pro Řecko a konci měsíce roste

30.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. listopadu (ČTK) - Evropská měna dnes posiluje. K jenu stoupla nejvýše za sedm měsíců a k dolaru za pět týdnů. Euru pomáhají nákupy japonských dovozců kvůli konci měsíce, ale i německé schválení dohody o Řecku. Tyto důvody tak překonaly i slabší statistiku z eurozóny.

V 17:05 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,3012 USD a k jenu o 0,7 procenta na 107,35 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,5 procenta na 82,50 JPY.

Němečtí poslanci dnes jasnou většinou hlasů schválili soubor opatření, která mají Řecku pomoci do roku 2020 snížit celkové zadlužení na 124 procent hrubého domácího produktu. Řecko tak bude moci získat i další část záchranného úvěru, který má dohodnutý s mezinárodními věřiteli.

Zisky eura přišly navzdory poslední slabé statistice z regionu. Maloobchodní tržby v Německu v říjnu meziměsíčně klesly o 2,8 procenta, analytici čekali snížení jen o 0,2 procenta. Výdaje spotřebitelů ve Francii klesly. Míra nezaměstnanosti v eurozóně pak v říjnu stoupla o 0,1 procentního bodu na rekordních 11,7 procenta.

Analytici upozorňují, že na dolar bude mít nadále dopad nejistota, zda se americkým politikům podaří odvrátit hrozbu tzv. fiskálního útesu. Pokud nenastane změna, začnou od počátku příštího roku v USA platit výrazné škrty výdajů a zvýší se daně, což by podle některých analytiků mohlo stáhnout ekonomiku do recese, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK