Pražská burza posílila, PX je blízko 1000 bodů.

30.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes dále v souladu s hlavními trhy posílila a hlavní index PX se blíží k psychologické hranici 1000 bodů. Závěrečný PX proti čtvrtku přidal 0,52 procenta na 997,31 bodu, nejvíce stouply akcie developera Orco a Erste Group Bank. Největší ztrátu měly akcie mediální společnosti CME, vyplývá z výsledků burzy.

Cenné papíry Orka si připsaly 4,24 procenta na 68,80 koruny. Akcie Erste Bank stouply o 2,24 procenta na 570 korun. Komerční bance se naopak nedařilo, její akcie klesly o 0,15 procenta na 3871 korun.

Nejvíce brzdily v růstu PX akcie elektrárenské společnosti ČEZ, které odepsaly 1,83 procenta na 645 koruny a podle Josefa Němého z Komerční banky se tak přiblížily letošnímu minimu z minulého týdne.

Nejvýrazněji však ztratily akcie CME, a to o 3,23 procenta na 90 korun. Němý upozornil, že akci CME spadly poté, co agentura S&P pro ně snížila rating i výhled.

Pražská burza dneškem zahájila obchodování v novém obchodním systému Xetra, které se ale neobešlo bez technických problémů na počátku i konci obchodování.

BCPP tak po téměř dvaceti letech využívání vlastního obchodního systému přechází na novou platformu, která je technologickým standardem v rámci skupiny CEESEG. Jejím členem je burza v Praze od roku 2008. Se zavedením nového systému končí v Praze obchodování v segmentu SPAD, který byl určen pro nejlikvidnější tituly.

Celkový objem obchodů první den obchodování v novém systému dosáhl hodnoty 1,3 miliardy Kč, což je výrazně nad průměrným denním objemem za poslední rok, který je podle Josefa Kohouta z Patria Direct na úrovni 785 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK