Akcie v USA uzavřely týden beze změny

30.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. listopadu (ČTK) - Americké akcie uzavřely týden téměř beze změn. Investoři se nadále zaměřují na politická jednání, která by měla zabránit prudké fiskální restrikci, a odvrátit tím pád největší světové ekonomiky do recese.

V závěru newyorského obchodování Dow Jonesův index stoupl o 0,02 procenta na 13.025,04 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 posílil stejným tempem na 1416,23 bodu, kdežto index technologického trhu Nasdaq uzavřel se ztrátou 0,06 procenta na 3010,24 bodu.

Za celý týden Dow Jones stoupl o 0,1 procenta, S&P o 0,5 procenta a Nasdaq o 1,5 procenta. Listopad, který poznamenala série ztrát ve dnech po znovuzvolení prezidenta Baracka Obamy, uzavřel Dow Jones poklesem o půl procenta, zatímco S&P stoupl o 0,3 a Nasdaq o 1,1 procenta.

Obama dnes v Pensylvánii pokračoval v kampani za zvýšení daňových sazeb pro bohaté a jeho republikánský protivník John Boehner, který předsedá Sněmovně reprezentantů, zopakoval, že v jednáních se nijak nepokročilo. Bez dohody na rozpočtových krocích hrozí na počátku roku ekonomice pád z "fiskálního útesu", což je souběh automatických výdajových škrtů a vyšších daní.

Obchodování bylo v závěru týdne slabé a rozkolísané a trh reagoval hlavně na jednotlivá vyjádření politiků k jednáním o rozpočtu. Na údaje o poklesu spotřebních výdajů a růstu podnikatelské aktivity na Středozápadě trh příliš nereagoval.

Na devizovém trhu dnes kurz eura posílil vůči dolaru na maximum za více než pět týdnů a proti jenu se dostal nejvýše za sedm měsíců. Evropské měně pomáhalo schválení dohody o pomoci Řecku v německém parlamentu a naděje na to, že američtí politici uzavřou do konce roku fiskální dohodu.

V závěru newyorského obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,3000 USD a za celý měsíc získalo 0,3 procenta. Vůči jenu euro zpevnilo o 0,7 procenta na 107,25 JPY a dostalo se až na 107,66 JPY, maximum od dubna, Dolar vůči jenu posílil o 0,5 procenta na 82,50 JPY a za listopad získal 3,4 procenta, nejvíce od letošního února.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK