Růst čínského zpracovatelského sektoru v listopadu zrychlil

02.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 2. prosince (ČTK) - Tempo růstu aktivity čínského zpracovatelského sektoru v listopadu mírně zrychlilo. Vyplývá to z průzkumu Čínské federace logistiky a nákupu (CFLP) mezi nákupními manažery. Zpráva je podle agentury AP další známou oživení růstu druhé největší ekonomiky světa.

Index aktivity stoupl na 50,6 bodu z říjnových 50,2 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň za sedm měsíců. Pokud se index nachází nad hranicí 50 bodů, ukazuje na růst aktivity, napsaly agentury AP a Reuters.

"Ekonomická aktivita je zpátky a (hospodářský) růst se odrazil ode dna," řekli k údajům o aktivitě čínského zpracovatelského sektoru analytici ze společnosti IHS Global Insight.

V letošním třetím čtvrtletí čínský hrubý domácí produkt stoupl o 7,4 procenta, teda nejpomalejším tempem od roku 2009. Tempo hospodářského růstu tak zpomaluje sedm čtvrtletí za sebou.

Čína se nyní potýká s negativními důsledky pomalého hospodářského oživení ve Spojených státech a dluhové krize v Evropě. Peking se snaží domácí ekonomiku podpořit řadou opatření, například snižováním úrokových sazeb a investicemi do infrastruktury.

Čínský ministr obchodu Čchen Te-ming tento týden uvedl, že tempo hospodářského růstu by v letošním roce mohlo překonat plánovaných 7,5 procenta. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) tento měsíc předpověděla, že Čína během čtyř let vystřídá Spojené státy na pozici největší ekonomiky světa.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK