Euroskupina bude jednat o podmínkách odkupu řeckých dluhopisů

03.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. prosince (ČTK) - Ministři financí zemí eurozóny budou dnes jednat o podmínkách odkupu řeckých dluhopisů. Ten je klíčovou součástí plánu na snížení celkového dluhu, na němž se dohodli mezinárodní věřitelé Řecka a který předpokládá, že Atény do roku 2020 sníží veřejný dluh na 124 procent hrubého domácího produktu.

Dluh Řecka má příští rok vystoupit na téměř 190 procent HDP, což není dlouhodobě udržitelné. Euroskupina, tedy ministři financí eurozóny, se už 27. listopadu dohodla, že odkupem dluhopisů by se dluh Řecka měl snížit o zhruba 11 procent HDP. To odpovídá asi 20 miliardám eur (zhruba 505 miliard Kč).

Podrobnosti plánu odkupu dluhopisů budou známy až dnes. Jasněji by tudíž mělo být i v otázce, jak velký podíl jsou Řecko a další země eurozóny ochotny odkoupit z dluhu za zhruba 63 miliard eur, který ještě zůstává v soukromých rukou.

Podle některých zdrojů eurozóna doufá, že Řecko bude schopno odkoupit od soukromých investorů dluhopisy alespoň za 40 miliard eur. Ministři uvedli, že nabídnutá cena v rámci dobrovolného odkupu by neměla být vyšší, než za kolik se dluhopisy prodávaly 23. listopadu.

Mezi investory jsou dluhopisy s různou dobou splatnosti. To znamená, že nabízená cena by se měla pohybovat v pásmu 25,15 do 34,41 centu z každého eura nominální hodnoty. Ministři zemí eurozóny předběžně stanovili, že na odkup řeckých dluhopisů vynaloží 10,2 miliardy eur.

Odkup řeckých dluhopisů je nutné dokončit do 12. prosince, aby ministři financí eurozóny a Mezinárodní měnový fond (MMF) mohli 13. prosince zhodnotit výsledek a rozhodnout, zda lze plán považovat za úspěch. Teprve potom je možné přistoupit k dalším bodům plánu, jehož smyslem je snížit celkové zadlužení Řecka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK